dissabte, de novembre 22, 2014

EL ZORRO

La Màscara del Zorro (1998) és una pel·lícula espanyola i nord-americana d’acció, dirigida per Martin Campbell , i protagonitzada per Antonio Banderas, Catherine Zeta-Jones, Stuart Wilson i Anthony Hopkins. La pel·lícula es va filmar a Mèxic i Orlando(Florida), i va ser un èxit financer i de crítica. Una seqüela dirigida per Campbell i protagonitzada de nou per Banderes i Zeta-Jones, anomenada La Llegenda del Zorro va ser estrenada a 2005.

La banda sonora és de James Horner (14-8-1953), compositor i director d’orquestra nord-americà; nominat als oscars per: Aliens el retorn, Camp de somnis, Braveheart, Apolo 13, Titanic, A beatiful mind, Casa de sorra i boira i Avatar, aconseguint-ne 2 (Titanic: milllor música i millor cançó).

L'argument de El Zorro és la d'un personatge (Don Diego de la Vega) amb identitat secreta, que és un noble californià que viu a Los Angeles durant la era colonial espanyola . El personatge va vestit de negre i defensa la gent de funcionaris tirànics i altres dolents. El Zorro és prou astut com per no deixar-se atrapar per les maldestres autoritats, a les quals es complau a humiliar públicament.


El personatge va ser creat al 1919 per Johnston McCulley . És considerat un dels primers herois de ficció de la cultura moderna. Ha aparegut en nombrosos llibres, pel·lícules, sèries de televisió i altres mitjans de comunicació. Algunes de les possibles inspiracions sobre el personatge podrien ser els bandits reals de Califòrnia, com eren Joaquin Murieta(1829-1853, anomenat el Robin Hood del Daurat), Salomó Pico o Tiburcio Vàzquez; també les novel·les d’en Robin Hood o Pimpinela Escarlata (1905), o altres personatges com l’indi Estanislau de la tribu Yokut o William Lamport.